cs
petrovy kameny

TIP NA VÝLET ZA ČARODĚJNICKÝMI SLETY

Vrcholový Krásnopoint – Petrovy kameny, Praděd, Bílá Opava

Až budete na svých toulkách po vrcholcích Jeseníků míjet Petrovy kameny, dost možná uslyšíte kvílení a tajuplné zvuky. Nenechte se zmýlit. Vítr to nemá vždy na triku. Nářky a prosby o život od upálených čarodějnic děsí turisty dodnes. Na konci 17. století byste tady skončit nechtěli. Kruté čarodějnické procesy v Jesenicku zmařily životy více než 100 lidí. Již pouhé vyslovení jména Petrovy kameny děsilo tehdejší lid. Dokonce natolik, že k obvinění z čarodějnictví stačila mnohdy i smyšlená nařčení z přítomnosti u Petrových kamenů. A to byla rychlá cesta na hranici.

Doba se však změnila a nářky čarodějnic slýchají turisté čím dál méně. Snad již našly svůj klid. I vy se tak nebojte a vyrazte vstříc jesenickým vrcholům. To, co zde uvidíte, vám vyrazí dech.

Petrovy kameny

Petrovy kameny získaly svůj název dle více odlišných pověstí. Vesměs všechny mají ale společnou jednu osobu, kováře Petra. Dle jedné z nich se kovář Petr sblížil s dcerou blízkého panství Sovince. Otec to však dívce zazlíval a její lásku nechápal. Milenci tak spolu utíkají a schovávají se v tomto nehostinném skalisku.

Skalní útvar Petrovy kameny dominuje hlavnímu hřebenu Jeseníků od Pradědu k sedlu na Skřítku. Je to přísně chráněná přírodní rezervace s mezinárodním významem. Jde zároveň o vedlejší vrchol Vysoké hole a o třetí nejvyšší vrchol Hrubého Jeseníku s výškou 1 446 m.n.m. Petrovy kameny jsou tvořeny břidlicí a rulami a skaliska mají výšku až 7 metrů a šířku až 25 m. Patří tedy do desítky nejvyšších vrcholů v České republice. Zároveň se nachází na evropském rozvodí Baltského a Černého moře.

Petrovy kameny jsou místem, kde dodnes přežívají vzácné druhy lišejníků, mechů a bylin, které jinde na světě nenajdete. I proto je ochrana tohoto území celoevropsky důležitá.

Přístup přímo k Petrovým kamenům je tedy z důvodu ochrany cenného přírodního bohatství od jara do podzimu přísně zakázán. Pouze v zimních měsících a za dostatku sněhu je v blízkém okolí čilý lyžařský provoz. V těsné blízkosti kamenů vede turistická stezka od známého horského střediska Ovčárna.

Z vyhlídkového místa a hřebenové trasy je dokonalý na Praděd, vrchol Mravenečník s Dlouhými stráněmi a údolí Desné a Bílé Opavy.

Kudy k Petrovým kamenům:

Po asfaltové silnici 446 vystoupejte kyvadlovým busem nebo vozem až na placené parkoviště u hotelu Ovčárna. Poté pěšky vystoupejte po naučné stezce a zároveň hřebenové trase “Po hřebenech – světem horských luk” až na vyhlídkové místo u Petrových kamenů.

GPS: 50.0686411N, 17.2338731E
Malá Morávka, okr. Bruntál, Moravskoslezský kraj
Zobrazit na mapě

Praděd

Jen pět kilometrů chůze překrásnou jesenickou přírodou vystoupáte na nejvyšší horu Moravy a nejvyšší vrchol Jeseníků, horu Praděd (1 492 m.n.m). Na vrcholku Pradědu stojí televizní vysílač s útulnou restaurací a rozhlednou. Horní vyhlídková plošina vysílače je nejvyšší bod v České republice, byť umělý.

Praděd je jeden z nejpopulárnějších turistických cílů v Jeseníkách. Na výlet se ale pořádně připravte. Bývá zde velmi drsné a proměnlivé podnebí, které umí potrápit výletníky i ve žhavých letních dnech. Z horní vyhlídkové plošiny, která stojí ve výšce 80 m uvidíte za dobré viditelnosti až na Lysou horu, Sněžku a Radhošť. Výjimečně spatříte i Vysoké Tatry a Nízké Alpy v Rakousku.

Na Praděd můžete pohodlně vystoupat po pohodlné asfaltové silnici i náročnějších turistických stezkách. Bez problémů se zde dostanete pěšky, na kole a v zimě i na běžkách.

GPS: 50.0830550N, 17.2309783E

Zobrazit na mapě

Bílá Opava

Až vystoupáte k Petrovým kamenům a na vrchol Praděd, vydejte se pěšky údolím naučné stezky Bílá Opava až do Karlovy Studánky. Perfektní turistická výprava bude za vámi a vy získáte spoustu překrásných zážitků.

Stezka je technicky náročnější. Prochází řadou dřevěných mostků, schodišť a lávek po březích řeky Bílé Opavy. Jde o jednu z nejkrásnějších bystřin v Jesenikách. Na stezce na vás čekají vodopády, členité kaskády a vodní peřeje. Skalní útvary jsou skryta v romantických zákoutích smrkového lesa. Les byl před lety opakovaně poničen vichřicí, ale příroda se opět rychle navrací do původního stavu. Samotná stezka má délku 6 km a prochází v těsné blízkosti řeky a vodopádů.

Na naučnou stezku se napojte při své cestě z Pradědu. Odbočte doleva směrem k chatě Barborka a vydejte se směrem na Karlovu Studánku. Na stezku se dá pohodlně napojit i přímo od Ovčárny.

GPS (od chaty Barborka) 50.0768286N, 17.2316233E

Zobrazit na mapě




Jeseniky.net