cs

Nejlepší špekáčky nejsou buřty

Jak a kdy přišel na svět proslavený český uzenářský výrobek, už přesně nezjistíme. Víme však, že na Zemské jubilejní výstavě v Praze v roce 1891 vyrostla kompletní strojní uzenářská dílna, ve které se pod názvem uzenky udily špekáčky a prodávaly se s křenem a rohlíky. Lidem chutnaly, a tak se začaly vyrábět ve velkém.

Kvalitní špekáčky se řídí špekáčkovou vyhláškou

Buřty, táboráčky, opékáčky, špekáčky… Kdo se v tom má vyznat? Do roku 1989 platila pro tyto masné výrobky státní norma, která přesně určovala podíl jednotlivých surovin. Po zrušení norem nastal zmatek, který vedl k velkému propadu kvality, nejen masných výrobků. V roce 2001 byla proto zavedena takzvaná špekáčková vyhláška, která definuje složení měkkých a trvanlivých uzenin. Podle této vyhlášky musí výrobek označený jako špekáček obsahovat minimálně 40 % masa (hovězího, vepřového, případně telecího) a maximálně 45 % tuku.

A není to buřt? Není!

Špekáček nesmí v žádném případě obsahovat separát, kuřecí kůže, barviva ani sójovou mouku. Složení buřtů, opékáčků a dalších variací naopak legislativa nijak neomezuje, a proto mohou obsahovat kromě masa také strojně oddělené drůbeží maso, kůži, sádlo a další přísady.

Jak poznat dobrý špekáček?
Zrakem, čichem, hmatem a chutí

Na skus nebo omak by měl být špekáček pružný, křehký a soudržný, zkrátka žádné bláto ani žvýkačka. Po oloupání by měl držet tvar. Na pohled by měl být na řezu světle až tmavě růžové barvy a měl by obsahovat nepravidelně rozložené špekové kostičky, od kterých se odvozuje název výrobku. Pokud nemáte šanci zkontrolovat řez, podívejte se alespoň na střívko, které by nemělo být oslizlé ani scvrklé. Vůně špekáčku by měla evokovat čerstvou uzeninu a koření, na chuť by měl být špekáček přiměřeně slaný a kořeněný, po ohřátí na skus šťavnatý.

Na co se zaměřit při nákupu špekáčků?

  • Čtěte složení na obale výrobku. V řeznictví bývají informace vyvěšeny nebo vám je na požádání sdělí řezník.
  • Prohlédněte si povrch špekáčku, měl by být pevný a neporušený.
  • Orientujte se podle ceny. Příliš nízká cena by vás měla varovat před „ošizeným“ složením.

TIP pro náročné táborníky: Originál špekáčky vázané z Krásna

Špekáčky špičkové kvality obsahují celých 80 % masa, z toho 54 % tvoří vepřové a 26 % hovězí. Výsledkem nové receptury je uzenina vynikající chuti a zlatohnědé barvy s patrnou mozaikou tvořenou kousky špeku. V originálních špekáčcích nenajdete žádný lepek.